Riuttamäen tila
Juho Riuttamäki pyörittää Huittisissa neljästä tilasta koostuvaa kokonaisuutta. Vuosittain viljaa käytetään eläinten ruoaksi noin 5 miljoonaa kiloa.
Lue lisääNeljännen sukupolven maanviljelijä Harri Linnamaa pitää tilaa yhdessä vaimonsa Aneten kanssa Tiihalan kylällä Kangasalalla. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen he ovat yhdessä kehittäneet tilaa määrätietoisesti eteenpäin. Nyt viljelyala on kasvanut jo 300 hehtaariin.
Viljelyalan kasvu toi mukanaan lisähaasteita kuivaukseen, vaikka tilalla oli käytössä kolme viljankuivuria; pakettikuivuri, vaunukuivuri ja vanha Antin kuivuri.
“Kolmen kuivaamon pyörittäminen oli aika työlästä. Satseja vaihdetaan ympäri vuorokauden. Eikä niitä pystynyt hallitsemaan etänä”, kertoo Harri Linnamaa vanhan kuivurijärjestelmän haasteista, ja jatkaa:
“Ja kaiken lisäksi kaikki kävivät öljyllä. Haluttiin tehostaa kuivaamista ja päästä öljystä eroon”
Harrilla on rakennuspuolen koulutus, joten hän loi itse suunnitelmat uudelle kuivurijärjestelmälle, täsmälleen tilan tarpeiden mukaisesti.
Sen jälkeen hän perehtyi eri järjestelmävaihtoehtoihin ja kilpailutti toimittajat. Kokonaisuus ja luotettavuus ratkaisi asian Antin hyväksi.
“Antin kuivuripäivillä sain lopullisen varmistuksen, että uusi järjestelmä tulee olemaan Antin Stand Alone ‑kuivuri sekä biouuni”, Harri muistelee ratkaisuaan.
Vaunukuivurin korvaajaksi Harri valitsi Antin Stand Alone ‑kuivurin Ultima-ohjauksella. Uudeksi uuniksi valikoitui Antin biouuni, jonka polttoaineena käytetään haketta. Ja uuden järjestelmän rakentajaa ei tarvinnut valita, sillä rakennusmiehenä Harri vastasi itse siitä yhdessä isänsä Matin kanssa.
Uusi kuivuri valmistui kesällä 2021. Nyt tilalla kuivataan viljaa pääsääntöisesti yhdellä kuivurilla. Vaunukuivuri myytiin pois ja vanha Antin kuivuri jäi vain viljavarastokäyttöön. Pakettikuivuri toimii viljavarastona ja ruuhka-apuna tarvittaessa.
“Ensimmäisenä syksynä uudella kuivurilla kuivattiin 37 erää ja vanhalla 14 erää. Syksy meni todella hyvin. Kaikki toimi moitteettomasti”, Harri kertoo käyttökokemuksestaan.
Suurin helpotus viljelijän arkeen tuli kuitenkin Ultima-ohjausjärjestelmästä.
“Esimerkiksi yöllä voi katsoa kännykästä mikä on tilanne, eikä tarvitse mennä paikan päälle. Lähiverkon alueella pystyy kännykällä tai tabletilla hallitsemaan ihan koko prosessia. Yöunet ovat nykyisin pidemmät. Puintipäivää voidaan pidentää, koska puitavan viljan kosteudella ei ole niin suurta merkitystä, kun energia on halvempaa ja kuivaus tehokasta”, Harri hehkuttaa.
Vanhoista öljylämmitteisistä uuneista siirryttiin biouuniin, jossa poltetaan haketta. Biouuni toimii alipainemenetelmällä, jolloin pölyä ei tule kuivaamorakennuksen sisälle.
“Kustannussäästö on huomattava uuden uunin ja hakkeen myötä. Energiaan ei kulu niin paljon rahaa, kun on biouuni hakkeella. Energian hinta on noin kolmasosa verrattuna öljyyn”, iloitsee Harri uudesta uunista.
“Kyllä eroa on. Kaikki on vähän väljemmin ja isommin mitoitettu, ilmapäädyt yms. Kyllä viljan saa paremmin ja edullisemmin kuivaksi. Olen tosi tyytyväinen hankintaani”, investointiinsa tyytyväinen Harri Linnamaa kehuskelee.
Juho Riuttamäki pyörittää Huittisissa neljästä tilasta koostuvaa kokonaisuutta. Vuosittain viljaa käytetään eläinten ruoaksi noin 5 miljoonaa kiloa.
Lue lisääPirkolassa ollaan tyytyväisiä Antin pakettikuivaamon käytännön toimivuuteen ja loistavaan kuivaustehoon. Enää ei tarvitse olla niin tarkkana puintiajankohdan suhteen. Antin kuivuri hoitaa homman, vaikka vilja olisi hiukan kosteampaakin.
Lue lisääAntti X365 vaunukuivuri korvasi 1975 pystytetyn Antti kuivurin Emmi ja Tuukka Martin tilalla Salon Kuusjoella. Uusi X-sarjan kuivuri valikoitui tilalle, sillä kuivurin pienet ulkomitat, mutta riittävä kuivauskapasiteetti vakuuttivat.
Lue lisää