Antti Marine

Antti.fi

Rahkosen tila

Rah­ko­sen tilal­la käy­tös­sä Ulti­ma-jär­jes­tel­mä

Tik­ka­kos­kel­la sijait­se­val­la Pet­ri Rah­ko­sen kol­man­nen pol­ven kas­vi­vil­je­lys­ti­lal­la otet­tiin iso digi­loik­ka. Van­ha vil­jan­kui­vaa­mo sai siir­tyä kevääl­lä 2018 his­to­ri­aan, ja samal­la vil­jan­kä­sit­te­ly­pro­ses­si siir­tyi etä­hal­lit­ta­vak­si koko­nai­suu­dek­si Ant­ti-Teol­li­suu­den ULTI­MA-jär­jes­tel­män avul­la.

“Uudis­tus­ta kai­vat­tiin. Van­ha 1960-luvul­la val­mis­tu­nut kui­vaa­mo oli jää­nyt lii­an pie­nek­si tilal­la, jos­sa vil­je­ly­pin­ta-ala on vuo­sien var­rel­la monin­ker­tais­tu­nut”, Pet­ri Rah­ko­nen ker­too.

Kui­vaa­mos­sa käsi­tel­lään ohraa, kau­raa, ruis­ta, ryp­siä, rap­sia ja kumi­naa, joi­ta on vil­jel­ty tilan mail­la.

NÄIN ULTIMA-AUTOMAATIOTA KÄYTETÄÄN PETRI RAHKOSEN TILALLA

”Ennen oli kat­kai­si­joi­ta, joi­ta käy­tiin käsin kään­tä­mäs­sä”

Vuo­den 2018 puin­tien vil­jan­kui­vaus teh­tiin uudes­sa kui­vaa­mos­sa ja uudel­la tek­nii­kal­la. Tulok­set näkyi­vät heti: uusi ULTIMA vähen­si säh­kö­kes­kuk­sen luo­na käy­mis­tä, kos­ka toi­min­to­ja pys­tyi ohjaa­maan etä­työ­nä. Net­ti­pal­ve­lus­sa erä- ja sii­lo­tie­dot ovat käy­tet­tä­vis­sä mis­sä ja mil­loin vain.

“Ennen oli kat­kai­si­joi­ta, joi­ta käy­tiin käsin kään­tä­mäs­sä. Nyt voin hoi­taa asian tie­to­ko­neel­ta, kän­ny­käs­tä tai vaik­ka iPa­dil­ta”, Rah­ko­nen kuvai­lee muu­tos­ta.

ULTIMA mah­dol­lis­taa myös kos­teu­den­mit­tauk­sen suo­raan vil­jas­ta, mikä vähen­tää yli­kui­vaus­ta ja sääs­tää mer­kit­tä­väs­ti ener­gi­aa – ja apu­kä­siä.

“Enää ei isän tar­vit­se juos­ta kui­vu­ril­le. Pet­ri pys­tyy var­mas­ti tule­vai­suu­des­sa yksin­kin hoi­ta­maan tuon kui­vaus­hom­man”, nau­rah­taa isä Juk­ka Rah­ko­nen.

RAHKOSEN TILAN TEKNISET TIEDOT

  • 4×5 Paket­ti­kui­vu­ri val­mis­tui 2018 puin­neil­le
  • Kui­vu­ri 55MF2
  • Tila­vuus 392hl
  • 500kW Ali­pai­ne­uu­ni
  • Ulti­ma-ohjaus­kes­kus auto­maat­ti­sel­la kos­teu­den­mit­tauk­sel­la ja etä­oh­jauk­sel­la
  • Sii­los­ton tila­vuus: 926,6 m³

Mäenpään tila

Miika Mäenpään tila Lapualla kokeili ensimmäisenä kuivurin pölynerottelijaa. Pölynhallintalaitteet ovat käytännössä poistaneet pölyn kokonaan kuivurin ympäristöstä. Samalla kuivurissa on nyt hiljaisempaa.

Lue lisää

Härkälän Tila

Rehuomavaraisuus on erittäin tärkeää, joten varastokapasiteettia pitää olla runsaasti. Iso-Antti on ratkaisu tähän. 

Lue lisää

Laaksosen Tila

Liedon Yliskulmalla tehtiin kuivuri-investointi, koska osa entisistä kuivureista oli loppuunkuluneita ja osassa toimintavarmuus oli huono. Tilalla päädyttiin kotimaisiin Antin-kuivureihin ja samalla vanha öljylämmitys vaihdettiin Antin biouuniin ja hakelämmitykseen.

Lue lisää