Antti.fi

Nissin tila

Nissin maatalousyhtymä: Kaasu-uunilla luotettava kuivausteho sekä energia- ja aikasäästöjä

Nissin maatalousyhtymä Urjalassa uudisti kuivaamonsa vuoden 2016 syksyllä. Ratkaisuksi valikoitui kuivaustehon ja kustannustehokkuuden perusteella Antti-Teollisuuden Antti 63MF3 -alipainekuivuri. Nyt takana on jo neljä kuivauskautta, ja uusi ratkaisu on tuonut säästöjä niin energiankulutuksen kuin ajankäytönkin kannalta.

ÖLJYSTÄ KAASUUN VAIVATTOMASTI

Kun kuivaamon uudistaminen tuli ajankohtaiseksi vuonna 2016, maatilayrittäjä Lauri Nissi päätyi vaihtamaan vuosikymmeniä käytössä olleen öljyuunin kaasu-uuniin. ”Investointina kaasu oli meille edullisin vaihtoehto. Uudessa koneistossa automatiikka toimii ja on luotettavampaa, mikä on lisännyt helppokäyttöisyyttä”, toteaa Nissi. 

Hankintapäätökseen vaikutti myös kuivausteho. ”Kaasu-uunissa kuivauslämmöt on helppo pitää vakiona ja hyvin korkeina säätilasta riippumatta”, jatkaa Nissi. Tilalla aiemmin käytössä olleisiin laitteisiin verrattuna energian- ja ajansäästöt ovat olleet merkittävät.

NISSIN VINKIT KAASU-UUNIA HARKITSEVILLE

”Kaasun käyttö on helppoa ja vaivatonta, mutta siihen liittyvien lupien hakemiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Kaasuntoimittajia on useita, joten itselle sopivan vaihtoehdon selvittäminen kannattaa myös aloittaa ajoissa”, Nissi vinkkaa. Koska nestekaasun höyrystin toimii sähköllä ja vie pelkästään jo noin 20 kilowattia, myös sähköliittymän riittävyys kannattaa selvittää. 

”Investointina tämä on sen verran suuri ja pitkäaikainen, että jokaisen kannattaa miettiä, mikä vaihtoehto sopii omalle tilalle parhaiten. Meille kaasu on toiminut erittäin hyvin”, päättää Nissi.

NISSIN TILAN TEKNISET TIEDOT

  • Elokuussa 2016 valmistunut Antti 63MF3 -alipainekuivuri
  • Tilavuus 505 hl
  • 1 500 kW:n suorakäyttöinen kaasu-uuni
  • Kotimainen Oilonin moduloiva nestekaasupoltin
  • Vajaan erän Optivol-automatiikka
  • Kosan Gas Finlandilta vuokrattu 7,8 kuution nestekaasusäiliö ja höyrystin

Linnamaan tila

Linnamaan tilalla Kangasalan Tiihalassa vaihdettiin kolmen kuivurin järjestelmä Antin Stand Alone -kuivuriin Ultima-ohjausjärjestelmällä. Samalla kertaa öljylämmitys vaihtui Antin biouuniin ja hakelämmitykseen.

Read more

Rautionmaan tila

Suomen ensimmäinen Optima 2.0 -viljankuivauksen ohjausjärjestelmä otettiin elokuussa 2021 käyttöön Punkalaitumella, maatalousyhtymä Rautionmaan maatilalla.

Read more

Rahkosen tila

Tikkakoskella sijaitsevalla Petri Rahkosen kolmannen polven kasviviljelystilalla otettiin iso digiloikka.

Read more